Web Analytics
 
PRESSEMEDDELELSE / ORIENTERING
 
VINTERTRADITION I ”SOMMERDRAGT”
Sluppen sejler gennem Ebeltoft for at samle ind til Fondet for unge mennesker, der gerne vil have en søfartsuddannelse
 
Der håbes på højt solskin, når Ebeltoft Marineforening lørdag den 8. juli lader Sluppen ”sejle” gennem byens gader. Under alle omstændigheder varsler foreningen og slupgasterne højt humør med festlig sang og musik, vajende flag, fyndige kommandoer og vittige lodskud, - lige så festligt, som når Sluppen traditionelt sejler gennem byen fastelavns-mandag.
 
Årsagen er Marineforeningens 100-års jubilæum, der faldt den 28. februar i år, og foreningen betragter hele 2017 som et stort festligt jubilæumsår.
Men ikke kun det ! – I anledning af jubilæet oprettede foreningen en fond, der har til formål at støtte unge mennesker fra Syddjurs Kommune, der gerne vil have en søfartsuddannelse.
Ved jubilæet den 28. februar havde man tilkendegivet, at man gerne så eventuelle jubuilæumshilsener i form af blomster eller flasker konverteret til bidrag til dette fond. ”Og der kom vitterligt også mange bidrag ind, hvilket vi er meget taknemmelige for”, udtaler formanden for Ebeltoft Marineforening, Erich. H. Franzen og fortsætter: ”Men der er behov for yderligere og løbende bidrag for at fonden kan opfylde sit formål. Derfor har vi valgt at gennemføre denne ekstraordinære slup-sejlads, først og fremmest for at indsamle sådanne yderligere bidrag, men også for at præsentere den gamle og festlige sluptradition for byens borgere og mange gæster. Normalt, når vi sejler fastelavns-mandag er det jo begrænset hvor mange mennesker, der er på gaden.”
 
Slupmandskabet håber på god modtagelse og mange bidrag til det gode formål. Derfor vil raslerne også være forsynede med små foldere til omdeling. I disse foldere er der en kort fortælling om den gamle slup-tradition og om fondet og dets formål. Ikke mindst er der oplysninger om, hvorledes, man kan bidrage via mobile-pay eller bankoverførsel, hvis man synes, at de kontanter, man har på sig, er for lidt til de gode formål.


 
Fakta 1:
 
Det, at ”sejle Sluppen gennem byens gader”, var tidligere en fast tradition i så godt som alle danske søkøbstæder. Ebeltoft er – så vidt vides – den eneste søkøbstad, hvor denne tradition stadig holdes i hævd hvert år.
 
Ifølge bogen ”Bådeoptog i danske søkøbstæder og i udlandet” (1953) af museumsinspektør Henning Henningsen, Handels- og Søfartsmuséet på Kronborg, må denne tradition bare her i Ebeltoft antages at gå mindst 250 år tilbage i tiden.
 
Sluppen er en båd, der sættes på en hestevogn og bemandes med søfolk i gamle marineuniformer.
Ved siden af Sluppen går 8 flagbærere og et antal raslere, - formålet med denne slup-sejlads – der
Fakta 1, fortsat:
Jørgen Brøgger. Stenhøjevej 14, Femmøller, 8400 Ebeltoft. Tlf. 86 36 25 38. e-mail: jb@joergen-broegger.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net